Sound Engineering @ AES Convention Warschau

Van 7 tot en met 10 mei was er in het Sofitel Victoria hotel in Warschau de jaarlijkse Europese AES-conventie. De commissie Sound Engineering heeft hier aan deelgenomen met drie afgevaardigden. Tijdens deze conventie hebben de drie studenten met veel succes deelgenomen aan de onderwijsmarkt. Ook zijn verschillende lezingen en workshops bezocht. Verder zijn er tijdens de conventie veel contacten gelegd met andere studenten en professionals die werkzaam zijn in de audio-wereld.
Eerstejaarsstudent Adam Buijks over zijn ervaringen:

“Toen ik te horen kreeg dat ik samen met twee andere medestudenten van hogere jaren naar Polen (mijn geboorteland) mocht gaan om de AES (Audio Engineering Society) te bezoeken wist ik nog niet wat me te wachten stond. Het leek me een ontzettend leuke ervaring gezien het enthousiasme dat ik heb voor audio. Als eerstejaars was ik nog niet zo goed thuis in alles wat er in de audio wereld gebeurd en na de Musik Messe in Duitsland te hebben bezocht had ik al een aardig beeld van de “spelers” op de markt. Achter alles dat daar gedemonstreerd werd gaan natuurlijk talloze ontwikkelingen schuil. Over deze ontwikkelingen wist ik nog niet veel, maar dit stond op het punt drastisch te veranderen.

Nadat het vliegtuig zijn voorwielen op de landingsbaan van Warschau had gezet zou het nog enkele ogenblikken duren voordat ik midden in het hartje van de audio engineering-wereld zou zitten. Van studenten tot muzikanten en geluidstechnici die in bijvoorbeeld de filmindustrie werken, mensen die met audio mastering bezig zijn; iedereen van dit wereldje was daar. Maar wat nog belangrijker is voor mij: de grote namen van de technische kant van de muziekwereld waren er ook.

Niet alleen waren deze mensen zeer toegankelijk en kon ik eenvoudig een gesprek met ze voeren; ze waren ook zeer geïnteresseerd in wat ik zelf doe. Bovendien werden er ontzettend veel lezingen gegeven die stuk voor stuk heel erg leerzaam waren. Buiten de technische kant werd ook de geschiedenis en vooral de toekomst en vooruitzichten van de muziekindustrie besproken. Je krijgt op deze manier een totaalbeeld van het vakgebied waar je later misschien werkzaam in wil zijn.

Tijdens de conventie werden mij inzichten geboden op het gebied van de ontwikkeling van de meest recente technologieën op het gebied van audio. Deze inzichten werden aangevuld met boeiende demonstraties. De postersessies (exposities van o.a. afstudeeropdrachten) van andere scholen gaven me een goed beeld van wat ik ook zou kunnen doen binnen de AES.

De drie dagen gingen zo voorbij en het enige dat overbleef is de ervaring die ik heb opgedaan en een enorm enthousiasme. Het was geweldig om dit mee te mogen maken. Naar mijn mening zou elke eerstejaars student deze ervaring moeten krijgen. Het wordt meteen duidelijk of dit is wat je wil gaan doen en bij mij heeft deze deelname een ontzettend positieve uitwerking op de motivatie voor mijn studie gehad.