Martijn Duraij: afstuderen in Zweden

Omdat ik nooit genoeg kreeg van de gehaktballetjes bij Ikea heb ik besloten voor een half jaar naar Zweden te vertrekken om daar mijn afstudeerstage te doen. Daar aangekomen natuurlijk mijn ogen uitgekeken naar waar Zweden beroemd om is: juist, de hoge prijzen van het bier en natuurlijk de zeer knappe dames. Dit mocht me echter niet afleiden om mijn opdracht bij Abletec nauwkeurig uit te voeren. Binnen de kleine audio tak van het bedrijf vond ik al snel mijn weg in een uiterst relaxe werkomgeving. Niet te veel druk maar lekker rustig werken en natuurlijk op tijd en genoeg pauze houden. Dit bracht er toe dat ik een front-end heb ontwikkeld voor een lijn versterkers. Omdat versterkers overal in toegepast worden wilde Abletec een module hebben die zo veel mogelijk verschillende toepassingen kon demonstreren. Dit geeft een boost bij verkoop en klant-specifieke opdrachten. Zo gezegd zo gedaan, waar er nu een eerste prototype af en getest is opgebouwd rondom een DSP. Ingebouwde converters in de DSP, de ADC en de DAC, hebben een upgrade gekregen door het gebruik van externe betere onderdelen. Restricties op het gebied van energie management zoals Energy Star en het Energie verbruik Protocol zijn ook toegepast om al direct te voldoen aan deze markteisen. Al met al een alles omvattend project dat met alle zaken binnen de muziekrichting van elektrotechniek te maken heeft. Na metingen blijken de audio specificaties redelijk te voldoen dus is er alle reden om zeer tevreden te zijn met het behaalde resultaat.