20nov lezing, Zin, onzin van luidsprekerbehuizingen & efficiëntie alarmtonen maximaliseren

20 november aanstaande organiseert Sound-engineering een thema binnen de opleiding elektrotechniek van Fontys in Eindhoven een lezing. De lezing wordt gegeven door Mark Devlaeminck & Steven van Raalte.
De onderwerpen zijn:
Zin en onzin van luidsprekerbehuizingen en laat er ook wat voorbeelden bij horen.
Mark Devlaeminck is een free lance ontwerper en adviseur die zijn sporen verdiend heeft met het maken van ontwerpen voor diverse luidsprekerfabrikanten en -importeurs. Zijn fascinatie is begonnen toen zijn vader de fout maakte om een testluidspreker, een AD1265/M4, aan hem te geven. Tijdens een studie Technische Natuurkunde werkte hij bij Speakerland in Oss, waar men over een anechoische ruimte beschikte, een unicum in die tijd, waar hij enthousiast gebruik van maakte. Via Speakerland begon een samenwerking met luidsprekerfabrikanten die tot op heden voortduurt.Mark heeft populair wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en een behoorlijke lijst ontwerpen voor onder andere luidsprekerfabrikanten als Vifa, Scan Speak, Peerless, Seas, Harbeth, Tymphany, Beyma, 18Sound en Selenium, maar ook voor bijvoorbeeld BNS. Hij is werkzaam geweest bij Brüel & Kjær en Behringer en heeft lesgegeven aan de SAE. Momenteel werkt hij als product manager voor Public Address producten bij Bosch Security Systems.Zijn lezing zal gaan over het ontwerpen van luidsprekerbehuizingen. Dit wordt ondersteund met demonstraties van een aantal ontwerpen, waaronder twee luidsprekerparen die identiek zijn op het basreflexontwerp na, de ene heeft een poort, de andere een passieve radiator.armtonen in het bijzonder en hoe kan je de efficiëntie maximaliseren?

Luidheid in het algemeen en die van alarmtonen in het bijzonder en hoe kan je de efficiëntie maximaliseren?

“Alarmtonen luider maken, zelfs met minder vermogen” door Steven van Raalte (Bosch Security Systems – Public Address)

In ontruimingsinstallaties wordt steeds meer gebruik gemaakt van (in)gesproken boodschappen in plaats van uitsluitend alarmtonen omdat publiek daar veel allerter op reageert. Maar als algemene alarmering voorafgaand aan expliciete instructies worden nog steeds alarmtonen uitgezonden, zoals een slow-whoop. Omdat dit soort systemen bij calamiteiten langdurig op noodstroom (accu’s) moeten kunnen draaien is het van belang dat het opgenomen vermogen van versterkers zo laag mogelijk is terwijl de uitgezonden alarmtonen een hoge attentiewaarde hebben. Op dit punt van efficientie valt veel te verbeteren aan de standaard toegepaste tonen door selectief harmonischen toe te voegen, gebaseerd op de karakteristieke eigenschappen van het menselijk gehoor. Verder blijkt het mogelijk de golfvorm van de alarmtonen te optimaliseren voor de te gebruiken versterkers.

De tijdschema:
18.45: deur open met koffie & thee
19.15 lezing 1
20.15 pauze
20.30 lezing 2
21.30 einde
Heb je interesse, graag aanmelden voor 15 november 2013 via een mail naar soundengineering@fontys.nl onder vermelding van je naam & 20 november lezing.
Voor vragen, mail gerust even en we proberen zo snel mogelijk antwoord te geven.